Acropora efflorescens

Go down

Acropora efflorescens Empty Acropora efflorescens

Post by Trond Erik Sat Jan 12, 2013 2:55 pm


ACROPORA EFFLORESCENS
Norsk navn: ?
Engelsk navn: ?

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acropora er en stor slekt av SPS med 149 beskrevne arter. Acropora er den dominante korall-typen på mange tropiske rev, og store deler av disse korallrevene er formet fra kalsiumkarbonat-skjelletene til Acropora-koraller. Vanlige vekstformer hos Acropora er som grener (tynne eller tykke), som plater, eller ved å legge seg som et tynt skall over steinen den vokser på (eng. "encrusting"), men da bare når den er ung. Store, eldre kolonier av Acropora vil enten ha plate- eller gren-form. På steder med mindre vannbevegelse vil relativt tynne plater og grener være dominerende vekstform, mens mer kompakte former finnes der forholdene er hardest.

De fleste Acropora-arter er brune eller grønne, men de som er mer fargesterke er svært populære i saltvannsakvarier, dette til tross for at de generelt er krevende koraller med stort behov for lys, sirkulasjon og stabile vannverdier.

Acropora skiller seg fra andre SPS-koraller ved å ha aksiale polypper. Aksiale polypper er også ofte større enn radiale polypper. Det er bare én annen SPS-korall som har aksiale polypper, Cyphastrea decadia.

.:UTSEENDE:.
Acropora efflorescens er en plate-dannende Acropora-art, selv om enkelte eksperter anser den som en underart av A. cytharea. Det er vanskelig å skille mange forskjellige arter av plate-dannende Acropora fra hverandre, og siden A. efflorescens er den vanligste blir mange koraller ofte feil-identifisert som A. efflorescens.

A. efflorescens-platene er dekket av relativt store korallitter som danner tykke "stilker" på overflaten av platen, bortsett fra dette har den en glatt overflate. A. solitaryensis, som man lett forveksler med A. efflorescens, har gjerne tynnere vekst, separate grener på endene av platen og korallitter som danner små "knopper" framfor "stilker" på overflaten.

De vanligste fargene av A. efflorescens i handelen er grønn og lilla.

.:ATFERD:.
Som andre SPS-koraller er A. efflorescens en fredelig og saktevoksende korall. Den er sensitiv ovenfor suboptimale forhold og krever et akvarium med stabile vannverdier, kraftig lys og moderat til sterk vannsirkulasjon.

.:NÆRING OG LYS:.
A. efflorescens er i likhet med alle andre Acropora-arter fotosyntetisk og trenger kraftig lys. Optimal plassering i akvarier er derfor ofte fra midten og oppover. Dette er spesielt viktig for å få frem farger da sterkt lys antas å stimulere syntese av fargede pigmenter hos både korallen selv og hos zooxhantellaene som lever symbiotisk inne i korallens celler.

Det er ikke nødvendig å mate A. efflorescens direkte, men den vil kunne ta opp næring i partikkelform fra vannet.

Som andre Acropora-arter vil fargene komme best frem dersom den vokser i næringsfattig vann, antageligvis fordi dette begrenser den intracellulære veksten av zooxhantellaer. For mye zooxhantellae i korallens celler skjermer for korallens egne fargepigmenter og får korallen til å fremstå som brun.

.:SYKDOM OG PREDATORER:.
A. efflorescens er i likhet med andre Acropora-arter utsatt for angrep fra såkalte acropora-spisende flatormer (AEFW).

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. efflorescens, som andre Acropora-arter, regnes som vanskelig da den er lite tilgivende ovenfor variasjon i vannkvalitet. Store og raske endringer i kritiske verdier kan føre til nekrose som gjerne fører til at hele korallen dør.

Det er ofte vanskelig å få Acropora-arter til å få intens, varig farge, og dette krever ofte svært god kontroll over vannkvalitet og generel hold av korallen.

Acropora efflorescens IMG_9518800x531_zps33a65acc
Lilla Acropora efflorescens. Legg merke til den lysere kanten, dette er korallens vekstsone der zooxhantellaer ennå ikke har rukket å kolonisere korallens celler med den følge at korallen får lysere farge. Korallen er kompakt med lite forgreninger i enden, overflaten av platen er dekket av relativt store knopper.

Acropora efflorescens IMG_9507800x378_zps799bdfea
Nærbilde av korallen over. Legg merke til de aksiale polyppene som kommer ut av endene på knoppene samt helt ytterst på koralittene i vekstsonen.


Last edited by Trond Erik on Tue Feb 03, 2015 10:24 am; edited 13 times in total
Trond Erik
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Acropora efflorescens Empty Re: Acropora efflorescens

Post by Trond Erik Sat Jan 12, 2013 3:52 pm

Noen som kan føye til noe til det jeg har skrevet om identifisering av denne korallen? Det er vanskelig å finne noe særlig om dette på nettet.
Trond Erik
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Acropora efflorescens Empty Re: Acropora efflorescens

Post by Trond Erik Thu Jan 23, 2014 8:40 pm

Trond Erik wrote:Noen som kan føye til noe til det jeg har skrevet om identifisering av denne korallen? Det er vanskelig å finne noe særlig om dette på nettet.

Med tanke på at begge korallene på bildet under i følge Reef Builders (http://tinyurl.com/q53chb2) skal være A. efflorescens, så virker det ikke som den har et helt entydig utseende:

https://2img.net/h/i624.photobucket.com/albums/tt328/SoulMonster/ultimate-efflo-acropora-3-620x412_zpsf2959f03.jpg

Den underste har mer typisk efflo-struktur, den øverste minner mest om A. solitaryensis. Jaja.
Trond Erik
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Acropora efflorescens Empty Re: Acropora efflorescens

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum